A. Un studiu recent efectuat de Lebedeva şi colaboratorii de la Academia Rusă de Ştiinţe a constatat o stimulare directă a cortexului ca urmare a expunerii la radiaţia emisă de telefoanele mobile.
Într-o serie de experimente efectuate pe 24 de voluntari şi folosind o expunere tip telefon celular ei au constatat evidenţa unor "schimbări funcţionale ale creierului" care au continuat şi după ce expunerea a încetat.
B. Altă cercetare rusească care examinează influenţa radiaţiei în domeniul microundelor asupra sistemului nervos central şi sistemului cardiovascular cât şi schimbările de temperatură în capul utilizatorilor de telefoane mobile, a constatat că radiaţiile de ultra înaltă frecvenţă (microunde) induc schimbări semnificative ale temperaturii locale şi ale parametrilor fiziologici ai sistemului nervos central şi ai sistemului cardiovascular.
C. Într-un studiu finanţat de Guvernul Britanic Dr. Alan Preece, în urma încercărilor efectuate pe 35 de voluntari expuşi la microunde continue şi în impulsuri, a constatat că radiaţia de la telefoanele celulare produce timpi de reacţie mai rapizi. Preece crede că efectele microundelor, sub nivelul termic, nu pot fi excluse şi notează că "proteinele de şoc termic" pot produce de asemenea o creştere a fluxului sanguin.
D. Un binecunoscut laborator de studiu al somnului de la Universitatea din Zurich a publicat în "Neuro Report" o lucrare de cercetare care sugerează că utilizarea telefoanelor mobile chiar înainte de culcare poate perturba EEG-ul (traseu electroencefalografic) tipic pentru perioada de somn. Cercetătorii au constatat că prin expunerea subiecţilor timp de 30 min. la radiaţia de la un telefon mobil digital (GSM) cât timp sunt încă treji, activitatea lor EEG este semnificativ schimbată după ce adorm în comparaţie cu subiecţii de control neexpuşi. În comentariul din Neutro Report care a însoţit lucrarea respectivă Dr. Michael Petrides a notat: "Literatura disponibilă în prezent sugerează că unele aspecte ale funcţiei cognitive şi unele măsurători directe ale fiziologiei creierului pot fi afectate de expunerea la câmpuri electromagnetice de tipul celor emise de telefoanele celulare".
E. Dr. Bruce Hocking, fost înalt funcţionar pe probleme de medicină la "Telstra", a examinat 40 de utilizatori de telefoane mobile care acuzau senzaţii neplăcute ca arsuri sau dureri de cap mai ales în zona occipitală, temporală şi auriculară. Simptomele apar de obicei la câteva minute după începerea unei convorbiri, dar pot apărea şi mai târziu în timpul zilei. De obicei aceste simptome dispar cam după o oră de la încheierea convorbirii, dar pot persista până seara. Simptomele nu apăreau în cazul unui telefon normal şi erau diferite de durerile de cap obişnuite. Au existat câteva rapoarte sugestive despre efectele intra-craniene. Trei subiecţi au raportat simptome asociate cu portul telefoanelor mobile la centură. Dr. Hocking a concluzionat: "Simptome craniene şi altele diverse pot apărea asociate cu utilizarea telefonului mobil. Atât doctorii cât şi utilizatorii ar trebui să fie conştienţi de acest lucru".
F. Un studiu efectuat pe militari în Polonia timp de 20 deani a stabilit cea mai puternică legătură între telefoanele mobile şi cancer. Cercetări efectuate de oamenii de ştiinţă polonezi au pus în evidenţă o rată înaltă a mortalităţii cancerigene la soldaţii expuşi la radiaţii în domeniul microundelor, la nivele comparabile cu cele emise de telefoanele mobile în funcţiune.
Se crede că acesta este primul studiu semnificativ care arată o legătură între oameni, radiaţia în domeniul microundelor şi cancer.
Echipa a studiat înregistrările medicale ale militarilor care au fost expuşi la radiaţii între 1970 şi 1990, iar apoi a comparat dosarele lor medicale şi ratele mortalităţii cu cele ale unui grup de soldaţi care nu au fost expuşi.
Cercetătorii au constatat că cei expuşi, în principal prin utilizarea echipamentelor militare, aveau o mai mare probabilitate de îmbolnăvire de cancer. Pentru ei exista o mai mare probabilitate de a se îmbolnăvi de diverse tipuri de cancer cu 10 ani mai devreme decât cei care nu au fost expuşi. În grupul expus au existat rate mai mari ale mortalităţii de cancer de piele, la creier, al sângelui, al sistemului digestiv şi limfatic. Concluziile lucrării din Polonia sunt: "După câte ştim datele prezintă pentru prima dată un indiciu că există o legătură între riscul îmbolnăvirii de cancer şi expunerea la câmpuri de radiaţii în domeniul microundelor". Dr. Neil Cherry de la Universitatea Lincoln din Noua Zeelandă a constatat că, în funcţie de modelul de telefon folosit, expunerile în zona capului pot depăşi expunerea maximă menţionată în studiul polonez.
G. Cercetătorii de la Universitatea Essen din Germania au constatat că utilizarea telefonului mobil poate fi asociată cu cancerul la ochi. Cercetătorii au efectuat un studiu intraspitalicesc al melanomului uveal şi al expunerilor ocupaţionale la diferite surse de radiaţii electromagnetice. Ei au intervievat un total de 118 bărbaţi şi femei cu melanom al globului ocular şi 475 de subiecţi grupaţi pe sex, vârstă şi loc. S-a constatat un risc semnificativ mai mare la utilizatorii dispozitivelor de transmisie în domeniul RF/ microunde cum sunt radioreceptoarele şi telefoanele mobile. Alte surse de radiaţie electromagnetică cum sunt liniile de înaltă tensiune, maşinile electrice, mediile electrice complexe, echipamentele video şi radar nu au fost asociate cu cancerul la ochi.
3. Proteine de şoc termic şi RF/ microunde