Skip to content

Energobiologie

Home arrow Habitat Ecologie arrow Efectele câmpurilor electromagnetice asupra organismului uman (5) - telefoanele mobile
Efectele câmpurilor electromagnetice asupra organismului uman (5) - telefoanele mobile PDF Imprimare E-mail
Capitole
Scris de Adrian Antoniu Teodorescu   
sâmbătă, 03 noiembrie 2007

1. Efectele câmpurilor elctromagnetice provenite de la telefoanele mobile.

Click ca sa vezi imaginea reala
Ultimele decenii au cunoscut o perioadă de dezvoltări tehnologice fără precedent care ne schimbă din ce în ce mai mult modul de viaţă, muncă şi comunicare cu răspândirea utilizării telefonului mobil, cel mai vizibil simbol al acestei revoluţii tehnologice. În Australia există în mod curent peste 4 milioane de utilizatori.

În America aproape 30% din populaţie are un telefon mobil, iar ţările nordice sunt lideri mondiali cu 40% din danezi, 50% din norvegieni şi suedezi şi aproape 60% finlandezi. În Marea Britanie aproape jumătate din copiii cu vârste între 7 şi 16 ani au telefon mobil. Nokia a estimat că la sfârşitul anului 2000 existau în lume peste 700 milioane de utilizatori de telefoane mobile.
În acelaşi timp această tehnologie dă naştere acum la mari întrebări în legătură cu posibilele consecinţe asupra sănătăţii ale utilizării telefonului mobil, pe termen lung. Deoarece există multe milioane de utilizatori, chiar dacă un mic procent din ei sunt afectaţi în mod negativ şi tot ar însemna că există o reală problemă de sănătate a publicului datorită numărului potenţial de victime.


2. Sunt telefoanele mobile "sigure"?

Click ca sa vezi imaginea reala
În 1995 o broşură intitulată "Efectele telefoanelor mobile asupra sănătăţii" spunea că: "După mai mult de 6000 de studii ştiinţifice efectuate în toată lumea încă nu există o dovadă convingătoare a vreunui efect nociv asupra sănătăţii produs de câmpurile electromagnetice ale telefoanelor mobile; grupul internaţional de cercetători ştiinţifici trage concluzia că nu există nici o legătură între telefoanele mobile şi efectele nocive asupra sănătăţii".
De atunci, acest punct de vedere nu s-a schimbat mult.


De exemplu, într-o scrisoare adresată ziarului Australian pe 6 februarie 2001, Keith Anderson de la Asociaţia Producătorilor de Telefoane Mobile din Australia (Australian Mobile Telephone Association), asigură cititorii că telefoanele mobile sunt sigure deoarece ele sunt proiectate, produse şi încercate pentru a îndeplini cerinţele "standardelor de siguranţă care au o bază ştiinţifică" şi că telefoanele care au această acreditare sunt sigure.


Totuşi, ceea ce industria nu spune este că deseori citatele "grup internaţional de cercetare ştiinţifică" şi "standarde de siguranţă cu bază ştiinţifică" sunt irelevante pentru utilizarea telefoanelor mobile. Ele se referă aproape exclusiv la cercetarea efectelor biologice ale expunerii de scurtă durată la nivele ridicate de RF/ microunde; deşi cele mai multe din bolile despre care se crede că sunt relevante pentru expunerea la RF/ microunde sunt cele cu perioade de incubaţie lungi la nivele scăzute şi sunt multi-cauzale (cancer, boala Alzheimer, compromiterea sistemului imunitar).


Un fapt admis de Comisia Internaţională de Protecţie la Radiaţii Neionizante (International Commission on Non-Ionizing Radiation - ICNIRP) este că: "Cele mai multe efecte dovedite ale expunerii la câmpuri de RF corespund cu răspunsurile la încălzirea provocată.
Cele mai multe studii au examinat puncte finale, altele decât cancerul, multe au examinat răspunsuri fiziologice şi de termo-reglare, efecte asupra comportamentului şi asupra opacizării cristalinului (cataracta) şi efectele adverse asupra reproducerii ca urmare a expunerii acute la nivele relativ mari ale câmpurilor de RF.
Foarte puţine studii sunt relevante pentru evaluarea efectelor expunerii la RF asupra dezvoltării cancerului la oameni.


Ceea ce reiese în mod clar din declaraţia ICNIRP este că cercetarea necesară pentru a da o asigurare privind siguranţa utilizării telefoanelor mobile încă nu s-a efectuat. Este neştiinţific şi profund iresponsabil ca industria să se refere la cercetări irelevante şi să încerce să le folosească drept dovezi ale siguranţei telefoanelor mobile.


3. Energia emisă de telefonul mobil 


Diferite cercetări arată că între 20 şi 60% din energia emisă de un telefon mobil este absorbită de capul utilizatorului. Procentul absorbit depinde de tipul telefonului, tipul de antenă (cele scurte care nu pot fi extinse sunt mai periculoase deoarece concentrează energia în capul utilizatorului) şi de cât de departe este emiţătorul celui mai apropiat releu de transmisie, deoarece cu cât este mai slab semnalul de la releul de transmisie cu atât puterea telefonului va creşte pentru a menţine legătura cu reţeaua.
Telefoanele mobile pot încălzi cu adevărat structuri ale creierului. Acest fapt a fost admis în martie1997 într-un raport al guvernului australian: "Expunerea fiinţelor umane la radiaţie de RF este mai mare în cazul telefoanelor mobile datorită modului de utilizare, cu antena de emisie a telefonului aproape de cap. Există dovezi că pot apare concentraţii locale de energie ca urmare a reflexiilor interne".


Pe lingă antenă, în cazul telefoanelor mobile se emit de asemenea şi microunde datorită unei ecranări neadecvate în carcasă. Datorită acestui fapt multe telefoane au emisii detectabile la baza telefonului unde se cuplează firul căştii transmiţând microundele prin ea. Dimensiunea acestei probleme depinde foarte mult de tipul de telefon folosit.


4. Producerea tumorilor cerebrale


Ca urmare a larg mediatizatului caz adus în faţa justiţiei la începutul anilor 90, când se acuza producerea unei tumori cerebrale datorită folosirii intense a telefonului mobil, Asociaţia Producătorilor de Telefoane Celulare (Cellular Telephone Industry Association-CTIA) a iniţiat în 1993 programul de cercetare: Cercetare în domeniul Tehnologiilor Radio (Wireless Technology Research- WTR). Acest program de cercetare a fost finanţat cu până la 27 mil. dolari pentru a "identifica şi a rezolva orice problemă legată de sănătatea consumatorilor care ar putea apărea datorită utilizării acestor telefoane".
În februarie 1999, George Carlo, şeful programului de cercetare WTR, care antrierior susţinuse punctul de vedere al industriei conform căruia telefoanele mobile sunt sigure, a surprins industria cu un raport pe care l-a prezentat la convenţia anuală a CTIA.


Mai exact, dr. Carlo a afirmat că:
1. Rata mortalităţii din cauza unei tumori cerebrale printre utilizatorii de telefoane mobile a fost mai mare decât rata mortalităţii celor care nu folosesc telefoane mobile.
2. Riscul unui neurom acustic, o tumoră benignă a nervului auditiv, a fost cu 50% mai mare la persoanele care au raportat folosirea telefonului mobil timp de mai mult de 6 ani; mai mult, relaţia dintre timpul de utilizare a telefonului mobil şi această tumoră se pare că urmează o curbă tip doză-răspuns;
3. Riscul unor rare tumori neuro epiteliale la exteriorul creierului a fost mai mult decât dublu, o creştere a riscului, semnificativă din punct de vedere statistic, la utilizatorii de telefoane celulare în comparaţie cu cei care nu folosesc acest tip de telefon.
Important este că Dr.Carlo a declarat că "nu s-au luat măsuri corespunzătoare pentru a proteja consumatorii în timpul acestei perioade de incertitudine privind siguranţa" şi că industria "pierde o oportunitate preţioasă tratând aceste preocupări privind sănătatea publică prin prisma politicii, creând iluzia că o cercetare mai intensă în următorii câţiva ani ar putea ajuta consumatorii de astăzi şi afirmând în mod eronat că încadrarea în reglementări înseamnă siguranţă".


Dr. Carlo a spus de asemenea că el "a fost alarmat că segmente ale industriei au ignorat constatările ştiinţifice care sugerau posibile efecte asupra sănătăţii şi au afirmat în mod repetat şi eronat că telefoanele mobile sunt sigure pentru toţi utilizatorii inclusiv copiii, iar prin solicitarea şi sprijinirea de cercetări suplimentare au creat iluzia unor acţiuni responsabile".
În cartea sa recent publicată: "Telefoanele mobile, pericole invizibile ale erei comunicaţiilor fără fir", dr. Carlo expune trucurile şi metodele de înşelare pe care industria le foloseşte în general pentru a dezorienta ştiinţa şi a distorsiona evidenţa.
Din punct de vedere al litigiului, aceasta este o mină de aur pentru avocaţii care, ca şi în litigiul cu tutunul, pot câştiga milioane dacă pot convinge juraţii că este posibil ca un produs de larg consum sa fie dăunător sănătăţii. Important este că avocatul nu trebuie să stabilească o cauzalitate absolută, ci are nevoie doar de dovezi că industria a acoperit şi a făcut confuză în mod sistematic evidenţa ştiinţifică, împiedicând consumatorul să-şi formeze o părere în acest sens.


În acest sens, în ianuarie anul acesta, super-avocatul american Peter Angelos a angajat industria telefoanelor mobile într-un proces telefoane mobile-cancer de 800 mil. dolari. Angelo a devenit cunoscut cu procesul său împotriva industriilor azbestului şi tutunului şi a câştigat mai mult de 1 miliard dolari din procese de prejuducii personale.

 
< Precedent   Următor >